суботу, 14 березня 2009 р.

Як краще набрати хорошу групу майбутніх фасилітаторів?

ДЛЯ ОРГАНІЗАТОРІВ ТРЕНІНГУ ( здебільшого - ВОЛОНТЕРИ ООН)
1. Як краще набрати хорошу групу ?
• В групу мають бути набрані учасники, які мають бажання проводити такі заняття з учнями. Для цього важливо розказати про цю програму , звернувши увагу на те, що це не курс інформатики, що в ньому учні навчаться працювати в декількох програмах, будуть створювати проекти для місцевої спільноти. Наголосіть на тому , що це не курси комп’ютерної грамотності ( бо вчителів часто про цей курс інформують саме так)
• В першу чергу пропонуємо брати участь в цьому тренінгу представникам молодіжних центрів ( їх може бути декілька з одного центру . Бажано, щоб разом з представником молодіжного центру у навчанні брав участь вчитель з місцевої школи ( не обов’язково вчитель інформатики!!). Так вони вже будуть команда і будуть допомагати один одному!
• Запросіть до участі в навчанні вчителів з шкіл, які є в вашій табличці, які вже співпрацювали з ООН.
• Запросіть до участі в тренінгу знайомих вчителів, які , на вашу думку будуть зацікавлені в такому навчанні.
• НЕ ЗАПРОШУВАТИ ТИХ, У КОГО В ШКОЛІ НЕМАЄ МОЖЛИВОСТІ ПРОВОДИТИ ЗАНЯТТЯ З УЧНЯМИ!
• Складіть список учасників, наприклад за такою формою :
№п/п ПІБ учасника Місце роботи Посада, фах Контактна адреса, телефон Комп’ютерні навички (за оцінкою самого учасника: початковий , середній , високий)

• Якщо є така можливість , то самі переговоріть ( по телефону) з майбутніми учасниками, розкажіть їм про програму, що від учасників очікується. Розкажіть, зокрема, про те, що він буде працювати на тренінгу повні 5 днів; що пропускати заняття , навіть з поважних причин не можна.
• Повідомте, що по закінченні тренінгу очікується, що ці викладачі відразу мають набрати групу учнів ( по 2 на кожен комп’ютер в школі – не менше 14 учнів) і проводити з ними заняття до кінця навчального року.
Така розмова , як показує досвід , допомагає уникнути багатьох проблем в майбутньому.

Повідомте в школу , де буде проводитись тренінг, всі вимоги щодо приміщення для занять, техніки та режиму вашої роботи ( що клас має бути відкрито не менше ніж за пів години до занять, до якої години ви працюватимете щоденно) .
 Які є проблеми , запитання? Можна писати в коментаріх до цього допису, а також кожен ,  як автор цюого блогу,  може створити власний допис у цьому блозі і запросити до обговорення інших.
 Ніна Дементієвська

2 коментарі:

  1. А ми зробили для своїх майбутніх слухачів пам'ятку, в якій повідомляємо чого ми очікуємо від них на тренінгу і до чого вони мають бути готові. Але перед цим з кожним керівником школи або центру говоримо і розповідаємо про програму та тренінг.

    ВідповістиВидалити
  2. Всім привіт! Ніна, чудова ідея та блог, ДЯ-КУ-YOU!

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.